luni, 30 martie 2009

Scrisoarea domnului A.N. catre presedintele Comisiei Europene

Astazi, i-am trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, in legatura cu elaborarea si adoptarea codurilor. Textul scrisorii il puteti citi mai jos :
Stimate Domnule Preşedinte,
În poziţia Comisiei Europene comunicată marţi, 24 martie, de către domnul Mark Gray, se sublinia necesitatea ca: 1. noile Coduri din România sa fie discutate in amănunt in societate si in cadrul profesiei; 2. România sa-si asume responsabilitatea de a asigura ca adoptarea noilor coduri va duce la o înaintare a procesului de reformare a justiţiei, in concordanta cu angajamentele luate de România in momentul aderării.
Informaţiile noastre anterioare, ale parlamentarilor români, au venit prin intermediul Preşedintelui Băsescu, care a cerut, în conferinţa de presă din 14 ianuarie 2009, ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru textele celor patru Coduri (care nu erau nici măcar finalizate la acel moment) elaborate de o comisie tehnică, nediscutate în cadrul Guvernului şi nedezbătute public cu reprezentanţii societăţii civile, aceasta fiind o condiţie sine-qua-non a ridicării monitorizării pe justiţie.
Argumentul suplimentar al Preşedintelui Băsescu a fost acela că, dacă nu vor fi finalizate aceste Coduri până la Raportul Comisiei din iunie a.c., C.E. va tăia o parte importantă din finanţările pentru România.
De aceea, dincolo de exprimarea diplomatică din declaraţia de marţi, aş dori să vă întreb direct, în calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din România şi în numele multor colegi ai mei, dacă adoptarea acestor patru Coduri până în iunie - conţinând, la acest moment, nenumărate prevederi controversate (aşa cum arată poziţiile critice ale zecilor de O.N.G.-uri din România) - reprezintă o solicitare expresă a Comisiei Europene sau doar o invenţie a Preşedintelui Băsescu, în virtutea excesului de zel.
Şi, în caz afirmativ, îşi va asuma Comisia Europeană responsabilitatea pentru adoptarea acestor Coduri, în ciuda numeroaselor lor imperfecţiuni, sub imperiul acestui „ultimatum”?

Cordial,
Adrian Năstase

CC: Primului-Ministru, Emil Boc, Preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, Preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase
Domnului José Manuel Durão Barroso
Preşedintele Comisiei Europene

Niciun comentariu: